Cuba informatie
Buenos días! Ga goed voorbereid op vakantie naar Cuba met de Prijsvrij Vakantiewijzer. Zo is het fijn om voor vertrek te weten welke vaccinaties je eventueel nodig hebt en of je het drinkwater wel of niet kunt drinken. Geen zorgen: wij hebben alle praktische informatie over Cuba voor je op een rij gezet, zodat je veilig en zorgeloos naar je vakantiebestemming kunt. Alvast een hele fijne reis gewenst!
Officiële taal |
Spaans |
Hoofdstad |
Havana |
Regeringsvorm
|
Socialistische republiek |
Oppervlakte |
109.884 km² |
Inwoners |
11.475.982 |
Munteenheid
|
De Cubaanse peso (CUP) |
Tijdsverschil: |
-6 uur |
Vaccinatie |
n.v.t. |
Vluchtduur Havana Varadero |
Circa 10 uur Circa 14 uur |
Visum |
Ja |
Web - Code - Tel. |
.cu - CUB - +53 |
Valuta in Cuba
In Cuba betalen ze met de Cubaanse peso (CUP), welke verkrijgbaar is in biljetten van 1, 3, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000. Deze munteenheid is alleen in Cuba zelf verkrijgbaar. In Cuba kun je bij hotels, banken of officiële wisselkantoren (genaamd CADECA) euro's omwisselen naar de Cubaanse peso. Dollars omwisselen kan soms ook, maar daar wordt extra belasting over geheven. Het is dus aan te raden om gewoon vanuit euro's te wisselen. In sommige toeristische gebieden, zoals Varadero, Guardalavaca en Caya Coco wordt de euro ook als betaalmiddel geaccepteerd.
Voorheen werd ook de Cubaanse convertible peso (CUC) gebruikt. Deze munteenheid was speciaal voor toeristen bedoeld en ook bij wisselkantoren buiten Cuba verkrijgbaar. De Cubaanse convertible peso is echter sinds 1 januari 2021 uit de omloop gehaald en het is geen wettig betaalmiddel meer.
Met je Nederlandse pinpas of creditcard kun je in Cuba lang niet overal betalen en in het land zijn erg weinig betaalautomaten. Creditcards worden bijna niet gebruikt op Cuba, maar worden bij sommige betaalautomaten wel geaccepteerd. Je kunt bij veel winkels of hotels niet pinnen, dus zorg ervoor dat je voldoende contant geld meeneemt. Het is overigens ook duurder om geld op te nemen met je creditcard, dus wij raden aan om contant geld te wisselen bij een wisselkantoor.
Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie
Om naar Cuba af te reizen is een paspoort het belangrijkste vereiste reisdocument. Een identiteitskaart voldoet niet als reisdocument. Je paspoort moet tevens bij aankomst in Cuba nog 7 maanden geldig zijn. Daarnaast heb je een toeristenvisum nodig. Dit toeristenvisum (of toeristenkaart) is geldig voor een bezoek van 30 dagen. Tijdens je verblijf in Cuba kun je deze verlengen tot 60 dagen.
Het toeristenvisum is in de meeste gevallen niet inbegrepen. Als dit wel inclusief is staat dit vermeld in de beschrijving van de reisorganisator en ontvang je deze bij je reisbescheiden. Is deze niet inbegrepen dan adviseren we deze ruim voor vertrek aan te vragen. Dit kan via e-visums.nl of een vergelijkbare partij. Deze aanvraag maakt geen onderdeel uit van de pakketreis of door Prijsvrij Vakantie geleverde diensten
BELANGRIJK: Het kan voorkomen dat je in tussenlanding hebt in de Verenigde Staten of in Canada. Controleer dit van te voren goed, want hiervoor heb je een ESTA of eTA nodig. Deze kun je online aanvragen. Een ESTA is verplicht voor alle reizigers die naar of via de Verenigde Staten reizen en eTA is verplicht voor alle reizigers die naar of via Canada reizen.
Reizigers die naar Cuba gaan, dienen aan te kunnen tonen dat zij in het bezit zijn van een geldige zorgverzekering. Deze kun je aanvragen bij je eigen zorgverzekeraar. Zij kunnen een Engelse verklaring verstrekken waarop staat waarvoor je verzekerd bent en waar deze verzekering geldig is.
Vluchtduur Cuba
De vluchtduur naar Cuba hangt af van waar je precies vakantie gaat vieren. Wanneer je vanaf Brussel naar Havana vliegt, is de vluchtduur ongeveer 9 uur en 50 minuten. De vluchtduur van Brussel naar de stad Varadero is iets langer: 10 uur en 5 minuten. Maar Varadero is ook prima te bereiken met de auto vanuit Havana. Zo kun je meteen de mooie omgeving bewonderen!
Vaak kun je ook vanaf Amsterdam of Düsseldorf naar Havana en Varadero vliegen. Je maakt dan altijd 1 of 2 tussenlandingen (dit geldt ook voor vluchten vanaf Brussel). Hierdoor wordt de vluchtduur wel wat langer. Zo is de vliegtijd met 1 overstap vanaf Dusseldorf naar Havana bijvoorbeeld zo'n 15 uur. En met 2 overstappen kan dit vaak nog een stukje langer worden. Eenmaal aangekomen in Cuba wil je dan ook natuurlijk het liefst meteen naar je hotel. Daarom raden wij aan om vanuit de luchthaven een taxi te nemen naar je verblijf.
Elektriciteit in Cuba
Het stroomnetwerk van Cuba kent een netspanning van 110 volt en bij wat nieuwere hotels is dit 220 volt. In België is dit 230 volt, dat betekent dat je niet zomaar Vlaamse apparaten kunt aansluiten. Hiervoor heb je een spanningsomvormer nodig. De meeste apparaten kun je gewoon aansluiten, maar controleer dit van tevoren goed. Op het apparaat staat vermeld op welke hoeveelheid volt het werkt. Daarnaast hebben ze in Cuba andere stopcontacten. Het is dus belangrijk om een reisstekker/wereldstekker aan te schaffen voor je vertrek naar Cuba.
Internetgebruik in Cuba
Cuba is een authentieke bestemming, internet is daar nog niet zo vanzelfsprekend als hier. Ze hebben er geen gratis WiFi en 4G is niet beschikbaar. Mocht je dus gebruik willen maken van internet, kun je een lokale simkaart kopen die te gebruiken is op een bepaalde plek. Voor 1 uur WiFi betaal je ongeveer 1 CUC, maar dit kan wel eens verschillen. Sommige modernere resorts hebben wel een WiFi connectie, waar je ongeveer 30 minuten per dag op kan. Let op: dit is geen garantie.
Drinkwater
Het is in Cuba niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Probeer daarnaast om ijsblokjes zo veel mogelijk te vermijden, want ook hier zit kraanwater in. Overal in Cuba zijn flessen water te koop. Bestel in een restaurant altijd een flesje water in plaats van een glas water en check of de dop er nog op zit, zodat je er zeker van bent dat het water helemaal veilig is.
Welke taal spreken ze in Cuba?
De officiële taal in Cuba is Spaans. De Spaanse taal kent verschillende varianten, maar in Cuba spreken ze Caraïbisch-Spaans. Je gaat al snel merken dat het anders is als de Spaanse taal die wij kennen in België, maar met wat Spaanse woordjes kom je er vaak wel uit.
Cultuur Cuba
Gezellige inwoners, pastelkleurige gebouwen, zelfgemaakte rum, swingende muziek en een sigaar in de hand zijn toch wel de kenmerken van Cuba. In de straten van Cuba lijkt het wel altijd feest met livemuziek en verfrissende glazen Cuba Libre. Het land is perfect voor een zonvakantie met veel zon, zee en strand. Cuba heeft een gevarieerde bevolking en kent daardoor veel verschillende culturen. Muziek en dans zijn heel belangrijk voor de inwoners van Cuba. De muziek is een mix van Afrikaanse deuntjes en Europese melodieën. Gooi de heupjes los tijdens salsa, mambo of rumba! De authentieke, gekleurde oldtimers zijn ook niet te missen tijdens je vakantie naar Cuba. Cuba heeft een lange tijd geen auto’s kunnen importeren en hierdoor hebben ze zichzelf aangeleerd de aanwezige auto’s zo lang mogelijk rijdende te houden. Pak een terrasje en zie alle kleuren van de regenboog voorbij komen!
Feestdagen Cuba
Controleer van tevoren goed of er geen feestdagen zijn tijdens je vakantie in Cuba. Het meeste openbaar vervoer rijdt dan niet en veel winkels zijn gesloten. In juli wordt er in Cuba uitbundig carnaval gevierd. Dit duurt acht dagen met parades, muzikanten en dansers. Dit is een uniek feestje en fantastisch om mee te maken!
1 januari Bevrijdingsdag |
2 januari Nieuwjaarsdag |
6 januari Driekoningen |
28 januari José Martí's verjaardag memorial |
28 maart Palmzondag |
1 april Witte donderdag |
2 april Goede Vrijdag |
1 mei Dag van de Arbeid |
20 mei Onafhankelijkheidsdag |
25 juli Revolution Anniversary |
26 juli Dag van de Opstand |
27 juli Revolution Anniversary Celebration |
10 oktober Begin van de Onafhankelijkheidsoorlog |
25 december kerstdag |
Hoe is het weer en klimaat in Cuba?
Cuba heeft een tropisch savanneklimaat. De tempraturen liggen gemiddeld rond de 30 graden en in mei tot oktober is het regenseizoen in Cuba. In oktober krijgt het land te maken met een kort orkaanseizoen, dus houd hier rekening mee. Het weer verschilt per deel van het land en hierdoor kan het op sommige plaatsen iets warmer zijn. In het binnenland is het wat benauwder dan aan de noordkust, omdat daar een heerlijk zeebriesje waait. De koudste maanden zijn januari en februari met tempraturen rond de 24 graden. Het is dus een ideale winterzonbestemming!
Welke vaccinaties zijn nodig voor Cuba?
Er zijn geen vaccinaties verplicht wanneer je naar Cuba reist. De gele koorts vaccinatie is enkel verplicht als je van Afrika of Zuid-Amerika doorreist naar Cuba. Als je van België naar Cuba reist en onderweg niet in een gele koorts land komt, dan is deze vaccinatie niet verplicht. Verder worden er wel vaccinaties aanbevolen, namelijk DTP en hepatitis A.
Lokale alarmnummers
Mocht je de hulpdiensten in Cuba willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Cuba, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:
- Algemeen alarmnummer: 106
- Ambulance: 104
- Brandweer: 105
Vervoer Cuba
Tijdens je vakantie in het mooie Cuba kun je het beste met de bus of taxi reizen. In Cuba verbindt busmaatschappij Viazul alle grote steden en kleinere, toeristische steden. Perfect voor leuke dagtripjes tijdens je vakantie. De bussen zijn van goede kwaliteit en de chauffeurs rijden veilig. Houd er wel rekening mee dat de bussen daar maar 2 of 3 keer per dag rijden. Wij raden daarom aan om je busrit van tevoren goed te plannen en te reserveren.
De wegen in Cuba zijn vrij rustig en heel anders dan je gewend bent in België. De laatste jaren wordt een huurauto steeds populairder en op deze manier ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Om een auto te huren moet je in Cuba minimaal 21 jaar zijn en in bezit zijn van een rijbewijs. Je kan verschillende auto’s huren, zelfs een klassieke Amerikaanse oldtimer!
Je kunt ook met een taxi van stad naar stad. Dit wordt steeds populairder in Cuba en het is een snelle manier om te reizen. In het hoogseizoen liggen de prijzen iets hoger, de kosten zijn dan ongeveer 0,80 CUC per kilometer.
Heb je nog geen vakantie geboekt naar Cuba? Bekijk dan ons ruime aanbod voor jouw volgende vakantie naar Cuba! Hasta la próxima vez - Tot de volgende keer.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste deals en speciale aanbiedingen: