Mauritius informatie
Reis je binnenkort af naar het tropische Mauritius? Zorg dan dat je goed voorbereid bent voor vertrek. In de Prijsvrij Vakantiewijzer vind je alle belangrijke informatie voor een vakantie naar Mauritius. Voordat je het vliegtuig in stapt naar deze droombestemming wil je natuurlijk weten waar je rekening mee moet houden en wat je allemaal in moet pakken. Met deze praktische informatie over Mauritius kun jij met een gerust hart vakantie gaan vieren!
Officiële taal
|
Engels, Frans, Mauritiaans Creools |
Hoofdstad |
Port Louis |
Regeringsvorm |
Republiek |
Oppervlakte |
2.040 km² |
Inwoners |
1.397.365 |
Munteenheid |
Mauritiaanse roepie |
Tijdsverschil Zomer: Winter: |
+2 uur +3 uur |
Vaccinaties (aanbevolen) |
DTP en Hepatitis A |
Vluchtduur |
Circa 12 uur |
Visum Korter > 90 dagen: Langer > 90 dagen: |
Nee Ja |
Web - Code - Tel. |
.mu - MUS - 230 |
Valuta in Mauritius
Tijdens je vakantie op Mauritius betaal je met de Mauritiaanse roepie (MUR). 1 Mauritiaanse roepie is gelijk aan €0,021, dus schrik niet als je een hoge rekening krijgt na een heerlijk dinertje. De kosten van eten, drinken en veel andere dingen zijn over het algemeen zelfs erg voordelig op Mauritius.
Zet voor vertrek je bankpas alvast op wereldstand, zodat je direct kunt pinnen op het eiland. Pinnen met een Vlaamse bankpas kan bij de meeste geldautomaten en ook creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Buiten de grote steden zijn er minder geldautomaten en komt het regelmatig voor dat je alleen met contant geld kan betalen. Daarom is het verstandig om altijd een klein bedrag op zak te hebben. Houd daarnaast rekening met de opnamelimieten van geldautomaten, deze verschillen namelijk per automaat op Mauritius.
Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie
Wanneer je naar deze tropische bestemming reist, moet je altijd een paspoort meenemen dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Mauritius. Daarnaast moet het paspoort minimaal 1 lege visumpagina bevatten.
Voor een vakantie naar Mauritius heb je als toerist geen visum nodig als je er korter dan 30 dagen verblijft. Dit is op bestemming te verlengen tot 90 dagen. Als je langer dan 90 dagen op Mauritius wil vertoeven dien je wel een visum aan te vragen. Ook kan het zijn dat je een overstap hebt op een luchthaven in een ander land tijdens je reis naar Mauritius. Check voor vertrek of je hier een (transit)visum voor moet regelen.
Goed om te weten: je Vlaamse rijbewijs is gewoon geldig op Mauritius!
Vluchtduur Mauritius
De gemiddelde vlucht naar Mauritius duurt ongeveer 12 uur vanaf een Belgische luchthaven. Mocht je een tussenstop of overstap hebben, kun je 3 tot 5 uur bij de reistijd optellen. Wanneer je bent geland op Sir Seewoosagur Ramgoolam International airport wil je natuurlijk snel richting je hotel. Bekijk de transfertijden op Mauritius en kom erachter hoelang het nog duurt voordat je lekker bij het zwembad kunt neerstrijken.
Elektriciteit in Mauritius
Je komt verschillende soorten stopcontacten tegen op Mauritius, voornamelijk van het type C (Europees) en G (Brits). Vergeet daarom geen wereldstekker in te pakken. De netspanning van de elektriciteit op Mauritius is 230 volt.
Drinkwater
Het kraanwater is op sommige plekken in Mauritius wel geschikt om te drinken en op andere niet. Dit komt vooral door het relatief hoge chloorgehalte. Wanneer je gebruik wil maken van het leidingwater adviseren we om het eerst 5 minuutjes te koken of te desinfecteren. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je groente wil koken of fruit wil wassen. Echter raden we je aan om bron- of mineraalwater uit flessen te drinken en ijsklontjes te vermijden. Dan zit je altijd goed!
Welke taal spreken ze in Mauritius?
Engels, Frans en Mauritiaans Creools zijn de officiële talen van Mauritius. Het overgrote deel van de bevolking spreekt zowel Engels als Frans, maar de dagelijkse spreektaal voor de inwoners is Creools. Als toerist op Mauritius kun je goed uit de voeten met Engels. Niet alleen omdat de bevolking dit spreekt, maar ook omdat menu's in restaurants, winkel- en straatnamen en toeristische informatie vaak in het Engels beschreven staan.
Cultuur Mauritius
Op dit paradijsje op aarde leven verschillende religies vredig naast elkaar. In de hoofdstad Port Louis vind je bijvoorbeeld een kerk, moskee, Boeddhistische tempel en een Hindoestaanse tempel op slechts één vierkante kilometer. Ga je een bezoekje brengen aan een tempel of moskee? Probeer dan je schouders en knieën te bedekken en doe je schoenen uit voordat je naar binnen gaat.
Het geven van fooi op Mauritius is vergelijkbaar met de norm in België. Het is niet verplicht, maar wordt zeker gewaardeerd. Wij raden je daarom aan om een kleine fooi te geven als je tevreden bent over de service. Ook afdingen tijdens je vakantie op Mauritius is vergelijkbaar met België. Op marktjes kun je altijd een poging wagen.
Om de typische cultuur van Mauritius te proeven, waag je een dansje op het muziekgenre Sega. Dit is één van de belangrijkste muziekgenres van het eiland en wanneer deze klanken luiden is het lastig om stil te blijven staan. Dansen is voor vele Mauritianen een echte passie.
Feestdagen Mauritius
Omdat er op Mauritius veel verschillende geloven en culturen leven, zijn de feestdagen voor iedereen anders. Het kan dus voorkomen dat de bevolking feest viert op dagen die in België niet gevierd worden. Je kunt dit het beste even navragen bij aankomst in je hotel om verrassingen te voorkomen. Daarnaast zijn er een aantal feestdagen die voor iedereen gelden en op deze dagen is de kans het grootst dat winkels bijvoorbeeld dicht zijn. Om hier enigszins rekening mee te kunnen houden, hebben wij de belangrijkste nationale feestdagen op Mauritius voor je op een rijtje gezet:
1 & 2 januari Nieuwjaarsdag (ook 2 januari is een officiële feestdag) |
1 februari Afschaffing van de Slavernij |
12 maart Onafhankelijkheidsdag |
1 mei Dag van de Arbeid |
1 november Allerheiligen |
25 december Kerstmis |
Hoe is het weer en klimaat in Mauritius?
Dit vakantieparadijs heeft gemiddeld bijna 2900 zonuren per jaar. Het is dan ook niet voor niets een geliefde huwelijksreis bestemming. Je bent het hele jaar zeker van zon op Mauritius en ook de temperatuur is het hele jaar door heerlijk warm.
Mauritius heeft een tropisch moessonklimaat, wat betekent dat het eiland een droge periode en een regentijd kent. Van december tot en met maart is het zomer op Mauritius. De temperaturen liggen dan gemiddeld rond de 30 graden en dit is ook het seizoen waarin het grootste deel van de regen valt. De luchtvochtigheid is er dan ook wat hoger dan in de overige maanden. In de maanden juli tot en met november geniet je van aangename temperaturen rond de 26 graden en weinig regen. Als je gaat voor een echte zonvakantie is dit de beste reistijd voor jou.
Welke vaccinaties zijn nodig voor Mauritius?
Voor een vakantie naar Mauritius zijn geen vaccinaties verplicht, tenzij je in de 7 dagen voor aankomst in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Als dit het geval is dien je een vaccinatie tegen gele koorts te halen. Verder worden de vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aanbevolen. Mocht je een van bovenstaande vaccinaties willen aanvragen voor je vakantie naar Mauritius, doe dit dan gemakkelijk via onze partner Vaccinaties op Reis. Als klant van Prijsvrij Vakanties ontvang je dan gratis een geel vaccinatieboekje.
Daarnaast is het een goed idee om een anti-insectenmiddel zoals DEET mee te nemen. De muggen dragen hier gelukkig geen malaria over, maar er is wel een kleine kans dat je via een mug wordt besmet met dengue. Dit is een mild virus dat in de meeste gevallen geen tot lichte klachten veroorzaakt.
Lokale alarmnummers
Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar mocht je de hulpdiensten op Mauritius willen bereiken omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie, dan kan dat via onderstaande alarmnummers:
- Ambulance: 114
- Politie: 999
- Brandweer: 115
- Toeristenpolitie: 213 1740 of 210 3894
Vervoer Mauritius
Op een uitgebreid netwerk aan openbaar vervoer hoef je niet te rekenen op Mauritius. Er rijden slechts een aantal bussen vanuit Port Louis naar het noorden, zuiden en de grote steden van Mauritius. Wel rijden er ontzettend veel taxi's rond op het eiland, zeker in de dichtbevolkte gebieden. Spreek voor vertrek wel een prijs af, want de meeste taxi's zijn niet voorzien van een meter. Daarnaast kiezen steeds meer vakantiegangers er voor om een auto of scooter te huren voor een leuke prijs. Op deze manier kun je gaan en staan waar en wanneer je wil! Let wel op: ze rijden aan de linkerkant van de weg op Mauritius. Neem van te voren de verkeersregels en maximumsnelheden daarom eens goed door.
Is je vakantie naar Mauritius nog niet geboekt? Bekijk dan ons aanbod aan mooie hotels en luxe resorts voor jouw vakantie naar Mauritius!
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste deals en speciale aanbiedingen: