Kustgebieden
De gehele oostkant van Valencia bestaat uit de lange kustlijn van de Costa del Azahar en de Costa Blanca. De Costa del Azahar is gelegen in de Spaanse provincies Castellon en Valencia. Deze costa wordt ook wel de oranjebloesemkust genoemd vanwege alle citrusplantages die er te vinden zijn. De regio ziet er dus erg gezellig en kleurrijk uit vanwege de citrusboompjes. De stad Valencia is een populaire vakantiebestemming en ook erg leuk om een dagje rond te slenteren. De Costa Blanca ligt in de provincie Alicante en staat bekend om de lange, brede, witte stranden. Daar heeft ze ook haar naam aan te danken. Twijfel je nog tussen Sevilla en Valencia? Lees dan alles over de verschillen!
Natuur en klimaat
Het veelzijdige landschap bevat verschillende bergen, mooie valleien en prachtige zandstranden. Een paar bekende natuurgebieden zijn Parque de la Albufera, Parque Natural de la Sierra Calderona en Parque Natural de Chera-Sot de Chera. Parque de la Albufera is omringd door rijstvelden die gebruikt worden voor de Valenciaanse paella, hier staat het park dan ook bekend om. Parque Natural de la Sierra Calderona is verspreid over de provincies Valencia en Castellón en is bekend dankzij haar gebergte. Ook het Parque Natural de Chera-Sot de Chera trekt veel bergbeklimmers, maar onder de wandelaars is het net zo populair. Valencia heeft een evenwichtig klimaat met warme zomers en milde winters. De zon schijnt er zo’n 300 dagen per jaar, vandaar dat Valencia een heerlijke vakantiebestemming is!
Valenciaanse keuken
Je hebt vast wel ooit van de beroemde Spaanse paella gehoord, maar mocht je toch nog onbekend zijn met deze maaltijd lees dan snel even verder! Paella is namelijk het meest beroemde gerecht uit deze regio en komt van oorsprong uit de streek Albufera. De naam paella komt van het Valenciaanse woord voor “grote pan”. Dit gerecht is in meerdere varianten te verkrijgen: met kip en konijn, met zeevruchten, of de vegetarische variant met artisjokken. Andere populaire gerechten uit deze regio zijn onder andere “arros negre” (rijst met inktvis) en “fideua” (noedels met zeevruchten). Daarnaast zijn de tapas en pintxos niet weg te denken! Tapas zijn kleine gerechtjes om te delen en pintxos zijn Baskische hapjes, te vergelijken met tapas, vaak gemaakt van een dikke plak brood met daarop heerlijke Spaanse ingrediënten zoals ham, geitenkaas of gegrilde groenten. Dit wordt dan met een prikkertje bij elkaar gehouden, vandaar ook de naam, want pintxos betekent prikkertje in het Baskisch. Wil je dit eens proberen? Dan hoef je er waarschijnlijk niet eens naar te vragen, want meestal staan de pintxos al klaar op de bar!