JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Thailand informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Thailand informatie

Voordat je het vliegtuig instapt naar Thailand, is er enige voorbereiding nodig. Ontdek met de Prijsvrij Vakantiewijzer alle praktische informatie over Thailand. Zo weet je precies welke vaccinaties je nodig hebt, wat de Thaise gewoontes zijn en of je een wereldstekker moet meenemen. Wij wensen je alvast een hele fijne reis naar Thailand!

Thailand informatie

Officiële taal


Thai


Hoofdstad


Bangkok


Regeringsvorm

 


Parlementaire monarchie


Oppervlakte


513.120 km²


Inwoners


68.977.400


Munteenheid


Baht (THB)


Tijdsverschil

Zomer:

Winter:


 

+ 5 uur

+ 6 uur


Vaccinatie

(aanbevolen)


 

DTP en Hepatitis A


Vluchtduur

Bangkok:

Phuket:


 

Circa 16 uur

Circa 21 uur


Visum

Korter > 30 dagen:

Langer > 30 dagen:


 

Nee

Ja


Web - Code - Tel. .th - THA - +66

Valuta in Thailand

Thailand heeft de Thaise baht als betaalmiddel. Als je gebruik maakt van een creditcard wordt deze in grote hotels, winkels en vliegmaatschappijen geaccepteerd. Bankpassen met een Cirrus- of Maestro logo worden bij alle geld- en betaalautomaten geaccepteerd. Het opnemen van geld kan bij de welbekende ATM's. Deze vind je vaak in de grotere steden van Thailand.

Goed om te weten is dat je per geldopname transactiekosten betaalt. Dan ben je ongeveer €6 per geldopname kwijt. Daarom een tip van ons om een ATM op te zoeken waar je in een keer een groot bedrag kan opnemen. Om de beste wisselkoers te krijgen, kan je ook contant geld meenemen naar Thailand. Check dan of je bij je reisverzekering het contant geld kan meeverzekeren. En vergeet ook niet om je pinpas te activeren voor het kunnen pinnen buiten Europa. 

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor een vakantie naar Thailand is een paspoort vereist. Daarbij moet het paspoort minimaal 3 maanden bij aankomst in Thailand geldig zijn en minstens één lege visumpagina hebben. Als vakantieganger is een visum niet nodig als je korter dan 30 dagen in Thailand verblijft. Wil je graag lekker lang op vakantie? Dan kan je heel gemakkelijk online een visum aanvragen. De kosten van een toerisme visum single entry bedragen €69,95. Bekijk onze visum pagina voor meer informatie over een visumaanvraag

Als je een auto of scooter gaat huren om Thailand te ontdekken, dan heb je naast je Belgische rijbewijs een internationaal rijbewijs nodig. Deze kan je gemakkelijk bij het gemeentebestuur kopen. Afhankelijk van de gemeente kunnen de prijzen van het internationaal rijbewijs verschillen.

Vluchtduur Thailand

Het vakantieland kent verschillende luchthavens waardoor de vliegtijden verschillen. Zo zijn er zowel rechtstreekse vluchten als vluchten met tussenstops vanuit Brussel die variëren van 11 uur tot bijna 24 uur. Het zijn lange vluchten, dus neem vooral iets leuks mee om jezelf te kunnen vermaken tijdens de vlucht.

En dan ben je eenmaal geland: Sawadee Thailand oftewel welkom in Thailand! Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk naar je verblijf. Bekijk onze transfertijden Thailand om erachter te komen hoelang het rijden is naar je hotel.

Elektriciteit in Thailand

De netspanning van de elektriciteit in Thailand is 230 volt. Ze maken gebruik van ronde of rechthoekige stopcontacten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Daarom raden wij aan om een wereldstekker mee te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Drinkwater

In Thailand is het kraanwater alleen drinkbaar als dit gekookt is. Daarbij is het veiliger als je daarvoor mineraalwater uit flessen gebruikt. Houd hier niet alleen rekening mee met het drinken, maar ook bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen, ijsblokjes en gewassen groenten en fruit. 

Welke taal spreken ze in Thailand? 

De voertaal in Thailand is Thais. Het klinkt als een ingewikkelde taal, maar locals zullen het enorm waarderen als je de belangrijkste woorden leert voordat je op vakantie gaat. In toeristische gebieden en steden is er een grotere kans dat je in het Engels met de locals kan communiceren. Begin dan het gesprek met de vraag: Khun poot Angrit dai mai? Oftewel: Spreekt u Engels?

Cultuur Thailand

Om ervoor te zorgen dat de Thai glimlacht met jouw aanwezigheid, zijn er een aantal do's en don'ts. Begroet de Thai met de wai, een typische Thaise begroeting. Druk je handpalmen tegen elkaar en beweeg deze richting je kin. Hierbij gaat je hoofd lichtelijk voorover. Om ze in te palmen doe je dit tijdens een begroeting, afscheid en bedankje. 

Tijdens je vakantie in Thailand ga je ook ongetwijfeld monniken in een oranje gewaad tegenkomen. Maak hier een diepere wai. Goed om te weten is dat de monnik niet verplicht is om je terug te groeten en dat je als vrouw geen monniken mag aanraken of iets overhandigen. Dit kan namelijk lusten opwekken die een monnik niet zou mogen hebben. 

En wist je dat wijzen onbeleefd is in Thailand? Als je het bijvoorbeeld over iemand hebt, til dan een beetje je kin op in de richting van die persoon, in plaats van naar die persoon te wijzen. Als je naar objecten of dieren wijst, wordt dit wel geaccepteerd.

Feestdagen Thailand

Houd tijdens je vakantie in Thailand rekening met de lokale feestdagen. Als een feestdag op een zaterdag of zondag valt, dan telt de maandag daarna als een officiële vakantiedag. Tijdens deze feestdagen zijn er vaak bijzondere activiteiten, waardoor overheidsgebouwen, ambassades, bedrijven en scholen vaak gesloten zijn.

De religieuze en traditionele feestdagen zijn gebaseerd op de maankalender waardoor de data jaarlijks kunnen verschillen. Ook kan het voorkomen dat er op bepaalde feestdagen geen alcohol wordt verkocht. Ontdek de echte Thaise cultuur als je tijdens de feestdagen in Thailand bent!

1 januari

Nieuwjaarsdag


9 januari

Dag van het Kind (Wan Dek)


16 januari

Dag van de Leraar (Wan Khru)


18 januari

Dag van de Strijdkrachten


3 februari

Veteranendag (Wan Thharphansuk)


27 februari

Magha Puja


6 april

Chakri-dag


13 april t/m 15 april

Songkran (Thais Nieuwjaar)


27 april

Boeddhistisch Nieuwjaar (Theravada)


3 juni

Verjaardag koningin Suthida


24 juli

Asalha Puja (Dharma Day)


25 juli

Khao Phansa


28 juli

Verjaardag koning Rama X


12 augustus

Moederdag/Verjaardag koningin Sirikit


18 augustus

Dag van de Wetenschap


20 september

Dag van de Jeugd


13 oktober

Overlijden koning Bhumibol Adulyadej


20 oktober

Pavarana (Kathina Day)


23 oktober

Chulalongkorn Day


19 november

Loi Krathong


20 november

Olifantenfestival Surin


5 december

Nationale Dag/Vaderdag


10 december

Dag van de Grondwet


28 december

Herdenking Taksin de Grote


31 december

Oudejaarsavond


Hoe is het weer en klimaat in Thailand?

Warme tot hete temperaturen en amper tot middelmatige neerslag kenmerken het tropisch savanneklimaat van Thailand. De beste reistijd voor een zonvakantie is van januari t/m september waarin temperaturen oplopen tot zo'n 35 graden. In de maanden november en december is Thailand ook ideaal voor een winterzonvakantie

Welke vaccinaties zijn nodig voor Thailand?

Voor een vakantie naar Thailand is alleen een gele koorts vaccinatie verplicht als je zeven dagen voordat je in Thailand bent in een gele koorts land bent geweest. Dit geldt ook bij een overstap op het vliegveld van een gele koorts land. Gele koorts landen komen voornamelijk voor in Azië, Afrika, Australië en Zuid-Amerika.

Vaccinaties die wij aanraden, maar die niet verplicht zijn is de vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en de vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Dit om ziekten te voorkomen, zodat je lekker van je vakantie in Thailand kan genieten. Mocht je een van de vaccinatie(s) willen aanvragen, doe dit dan gemakkelijk online bij onze partner Vaccinaties op Reis

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Thailand willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Thailand, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 191
  • Ambulance: 1669
  • Brandweer: 199
  • Politie: 091
  • Toeristenpolitie: 1155 (Engelstalig)
  • Netnummer: +66

Vervoer Thailand

Iedereen kan Thailand verkennen, of je nu een groot of klein budget hebt. Het vervoer is er namelijk goedkoop en bijna altijd snel. Het belangrijkste vervoersmiddel zijn de bussen. Het fijne hiervan is dat deze snel, goedkoop en regelmatig rijden, en dat er ook heel luxe bussen tussen zitten. Daarentegen zijn treinen wat trager, maar wel veiliger.

Een vervoersmiddel die je absoluut niet mag missen is de tuktuk. Voor een paar baht beleef je een onvergetelijke ervaring en ontdek je de mooiste plekken in Thailand.

Wij raden je ook aan om eens een scooter te huren. Ook wel een van de mooiste manieren van reizen. Dit is heel gemakkelijk te huren bij de meeste accommodaties en zo niet, heb je altijd in de stad of het dorp een verhuurbedrijf voor scooters. Houd hierbij wel rekening met een behoorlijk chaotisch verkeer, dat enige scooterervaring goed van pas komt en dat het op eigen risico is. Vergeet ook niet een geldig rijbewijs en internationaal rijbewijs mee te nemen.

Wil jij liever met de auto het vakantieland verkennen? Dan kan dat ook! Goed om te weten is dat het rijden wat anders gaat dan in België. In Thailand rijden ze namelijk links, kunnen wegen vol gaten zitten en zijn kruispunten onoverzichtelijk. De meeste snelwegen in Thailand zijn gelukkig in redelijke staat en is de bewegwijzering in zowel Thais als Engels.

Met de praktische informatie ben je helemaal goed voorbereid en kan het inpakken gaan beginnen! Heb je nog geen vakantie naar Thailand geboekt? Ontdek dan ons ruime aanbod om je volgende vakantie compleet te maken!